Aqua Resomeren

Binnenkort starten ook wij met het aanbieden van resomeren ……hou daarom onze website in de gaten.

 

 

WAT IS RESOMEREN

Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij een huisdier of menselijk lichaam in een resomeermachine ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Dit proces, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, is een chemisch proces waarbij het lichaam oplost. Hoewel resomeren van mensen in Nederland momenteel nog verboden is, wordt het resomeren van huisdieren onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

Hoe werkt resomeren? Hier zijn de stappen:

  1. Voorbereiding: De overledene krijgt een reguliere uitvaartdienst, vergelijkbaar met een crematie of begrafenis. Het lichaam wordt gewikkeld in een lijkwade van zijde of wol en op een opbaarplank in de resomeermachine geplaatst (een kist is niet nodig). Bij huisdieren worden er meerdere dieren zonder lijkwade gelijktijdig maar wel gescheiden in de resomeermachine geplaatst.
  2. Alkalische hydrolyse: Een alkalische vloeistof en water worden toegevoegd aan de resomeermachine. Het lichaam wordt onder druk en bij verhoogde temperatuur ontbonden. Bij huisdieren zijn er 2 verschillende vormen van resomeren namelijk een langzame manier van resomeren deze duurt ongeveer 19 a 20 uur, dit gebeurt met een drukloos syteem en met een temperatuur vann +/- 95 graden. Er is ook een snelle manier van resomeren, dit systeem zal later ook bij mensen gebruikt gaan worden, de duur van deze resomeermachine is ongeveer 3 uur en gebeurt onder druk min. 4 bar en een hoge temperatuur van minstens 150 graden.
  3. Resultaat: Na afloop blijven alleen de botresten (calciumfosfaat) en een restvloeistof over. De botten worden vervolgens gedroogd in een droogoven en kunnen dan vermalen worden tot wit poeder, vergelijkbaar met de as na een crematie. Nabestaanden kunnen deze botresten in een urn meekrijgen.

Is resomeren milieuvriendelijk? 

Het lijkt erop dat resomeren binnenkort een legale optie wordt in Nederland, en het kan een milieuvriendelijk alternatief zijn voor begraven en cremeren.